Vi har blivit invaderade ..

Idag inledde vi arbetet med jordens tredje tidsera, Paleozoikum. Under Paleozoikum fylldes haven av liv, och första växterna kom på land. I de växterna levde gigantiska insekter, och en av dessa var jättesländan, Meganeura. Så idag har vi planterat frön, och tillverkat jättesländor som flyger runt i taket!!

 

 

Trollsländor stora som måsar surrade under urtiden runt på jorden (arkivteckning).

 

Lite information om jättetrollsländorna

Trollsländor som var stora som dagens måsar och jagade levande byten, härskade i luften för 300 miljoner år sedan, och det har länge varit en gåta varför dessa och andra insekter växte sig så enorma.

Den mest utbredda teorin är att urtidens insekter blev stora, för att de drog fördel av ett överskott på syre i jordens atmosfär. Nu tyder en ny undersökning emellertid på att det är möjligt att få för mycket av det goda: unga insekter var tvungna att växa sig större för att undvika syreförgiftning.

”Vi tror att det inte bara berodde på att syre påverkar vuxna utan på att syre har en större inverkan på larver”, säger en av undersökningens upphovsmän, Wilco Verberk vid Plymouth University i England.

”Så genom att titta på det från larvernas synpunkt kan man kanske få en bättre förståelse av varför dessa djur existerade på det hela taget, och kanske även varför de försvann.”

 

Fossil visar att jättelika trollsländor och enorma kackerlackor var väldigt vanliga under karbon, en geologisk period som varade från cirka 359 till 299 miljoner år före nu.

Under denna period ledde utbredningen av vidsträckta sumpskogar i låglandet till en höjning av atmosfärens syreinnehåll på omkring 30 procent, vilket är nästan 50 procent mer än i dag.

 

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Lisa » Välkommen tillbaka!:  ”Ååh vad en hellre skulle hänga med er på dagarna än på mitt luftkonditionerade o..”

  • Jessica » Sommarfest!:  ”Vilken härlig bild!”

  • Lisa » Trötta barn..:  ”Underbar bild efter en, uppenbarligen, superskoj dag!”

  • Johanna » Utflyktsdag:  ”Å vilken mysig dag :)”

  • Lisa Steneberg » Vi har blivit invaderade ..:  ”Väldigt roligt (och lyxigt) att kunna läsa/titta i bloggen - för att inte tala o..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-